Συχνές ερωτήσεις

Home FAQ

FAQ

Συχνές ερωτήσεις

Η τεχνική που συντριπτικά εφαρμόζεται παγκοσμίως είναι η FUE (Follicle Unit Extraction) στην οποία αφαιρούνται μεμονωμένοι θύλακες από την ινιακή και βρεγματική περιοχή του τριχωτού της κεφαλής (δότρια περιοχή) και κατόπιν τοποθετούνται στην πάσχουσα περιοχή. Είναι μια απαιτητική τεχνική που απαιτεί εμπειρία και  λεπτούς χειρισμούς από τον ιατρό/χειρουργό προκειμένου οι θύλακες να χαραχθούν και να αφαιρεθούν ακέραιοι χωρίς τραυματισμούς αφού αυτό θα επηρεάσει σημαντικά την βιωσιμότητα τους. Ο απαραίτητος αριθμός θυλάκων που θα αφαιρεθούν είναι συνάρτηση της δότριας περιοχής και των αναγκών του ασθενή για κάλυψη. Οι μεταμοσχευμένοι θύλακες έχουν μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης (δεκαετίες) αφού προέρχονται από περιοχές ορμονικά ανθεκτικές στην τριχόπτωση.

Άλλες τεχνικές είναι η παλαιότερη FUT ή μέθοδος STRIP όπου με μια διαμήκη τομή αφαιρείται λωρίδα δέρματος του τριχωτού της κεφαλής η οποία κατόπιν τεμαχίζεται σε νησίδια τα οποία εμφυτεύονται στις πάσχουσες περιοχές και που εφαρμόζεται λιγότερο ή συνδυαστικά με την FUE και η DHI (Direct Hair Implantation) όπου μεμονωμένοι θύλακες τοποθετούνται στις πάσχουσες περιοχές με τη βοήθεια ειδικού εργαλείου (Lion Implanter).

Τόσο άντρες όσο και γυναίκες που έχουν απώλεια μαλλιών με έντονη αραίωση και πάσχουν κατά κύριο λόγο από ανδρογενή αλωπεκία με μόνιμη απώλεια θυλάκων από συγκεκριμένες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής. Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις απώλειας μαλλιών/τριχών όπου η μεταμόσχευση με την τεχνική FUE έχει άριστα αποτελέσματα (ουλές, φρύδια, μούσι).

Ασθενείς με ποικίλα  προβλήματα υγείας μπορούν να υποβληθούν με ασφάλεια σε μεταμόσχευση μαλλιών αφού συζητηθεί διεξοδικά το ιστορικό τους με τον χειρουργό και αν χρειαστεί και με τον οικογενειακό τους γιατρό. Συνήθη προβλήματα υγείας (σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιολογικά προβλήματα) δεν αποτελούν αντένδειξη για μεταμόσχευση μαλλιών. Τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνεται (π.χ αντιπηκτικά φάρμακα ) θα γίνει μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον χειρουργό τους.

Όχι απαραίτητα. Μικρές έως μεσαίες (500-1500 θυλάκια) αποκαταστάσεις κυρίως της πρόσθιας περιοχής απαιτούν κούρεμα μόνο μιας περιοχής ινιακά πίσω η οποία καλύπτεται εύκολα και γρήγορα στους άντρες χωρίς κούρεμα όλων των μαλλιών. Αντίστοιχα στις γυναίκες κουρεύεται μια μικρή περιοχή η οποία μετεγχειρητικά θα καλυφθεί από τα υπερκείμενα μαλλιά που παραμένουν άθικτα.

Αυτό είναι ένα σημείο το οποίο αποτελεί συχνά πεδίο απορίας των ασθενών. Η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί αποκλειστικά μεταμόσχευση τριχοθυλακίων (ριζών) και όχι τριχών. Από κάθε τριχοθυλάκιο αναπτύσσονται από 1 έως σπάνια και 6 τρίχες με έναν μέσο όρο από 2,3 έως 2,8 τρίχες ανά θυλάκιο. Εάν κάποιος  μιλήσει με αριθμό τριχών που απαιτούνται για μεταμόσχευση (το οποίο δεν είναι τεχνικά σωστό και υποκρύπτει συχνά δόλο) πρέπει να εννοεί ότι για κάθε 1000 τρίχες θα χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον 400 τριχοθυλάκια.

Η χειρουργική εκτίμηση κατά την επίσκεψη σας πριν την μεταμόσχευση θα δώσει απάντηση στο ερώτημα εάν η δότρια περιοχή(ές) είναι αρκετή για το αναμενόμενο και επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όχι. Η όλη διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία και πλήρη επικοινωνία μεταξύ του ασθενή και της χειρουργικής ομάδας καθ΄όλη τη διάρκεια της μεταμόσχευσης.

Ανάλογα με το μέγεθος της πάσχουσας περιοχής ποικίλει και ο χρόνος της μεταμόσχευσης. Ένας μέσος χρόνος είναι από 5 έως και 9 ώρες μαζί με τα διαλλείματα.

Το μέγεθος της πάσχουσας περιοχής και ο αριθμός των θυλακίων που είναι απαραίτητα καθορίζουν και το κόστος της επέμβασης. Μικρές αποκαταστάσεις είναι σαφώς οικονομικότερες και μπορεί να ξεκινήσουν από 500 ευρώ από μεγαλύτερες όπου είναι απαραίτητη η χρήση μεγάλου αριθμού θυλακίων και κάποιες φορές δύο επεμβάσεων.

Οι σοβαρές επιπλοκές μετά από μεταμόσχευση μαλλιών σε έμπειρα χέρια είναι από σπάνιες έως ανύπαρκτες. Ήπιες συχνές επιπλοκές είναι παροδικό μετωπιαίο οίδημα (πρήξιμο) για 2-3 μέρες , ερυθρότητα του δέρματος στην περιοχή της εμφύτευσης,  κνησμός στην δότρια περιοχή για κάποιες μέρες που όλα όμως υποχωρούν πλήρως.

Όχι. Γι΄αυτό και υπάρχει όριο στον αριθμό που μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς να γίνει ορατό στη δότρια περιοχή όταν τα μαλλιά της ξαναμεγαλώσουν. Το ποσοστό που μπορεί να αφαιρεθεί με ασφάλεια καθορίζεται από την πυκνότητα της δότριας περιοχής  και την εμπειρία του χειρουργού και μπορεί να φτάσει σε μερικές χιλιάδες θυλάκια χωρίς ορατό αρνητικό αντίκτυπο  στη δότρια περιοχή (έντονη αραίωση).

Η υπογνάθειος περιοχή στους άντρες όπως και η θωρακική περιοχή είναι δυνητικές περιοχές λήψης μοσχευμάτων όταν υπάρχει μεγάλη ένδεια (έλλειψη) μοσχευμάτων και οι ανάγκες κάλυψης είναι μεγάλες, εφόσον υπάρχει αντίστοιχη εξοικίωση και εμπειρία του χειρουργού.

Ήδη από τον πρώτο μήνα είναι ορατή η ανάπτυξη των μαλλιών η οποία απαιτεί κάποιους μήνες. Στους έξι μήνες θα αναπτυχθεί περίπου το 60 με 70% των μαλλιών και το 100% ολοκληρώνεται στους 10-14 μήνες.

Πριν από κάθε μεταμόσχευση γίνεται ο λεπτομερής σχεδιασμός των νέων μαλλιών (φρυδιών, γενιών) σας από κοινού με τον χειρουργό σας. Παρόλα αυτά, αν μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης (περίπου ένα χρόνο) επιθυμεί ο ασθενής να βελτιώσει λεπτομέρειες αυτό είναι πάντοτε δυνατό.

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε με τον γιατρό για το ραντεβού σας